Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Καλό μήνα σε όλους σας!!


Χιόνισε
Φλεβάρης, δεύτερος μήνας του χρόνου και τελευταίος του χειμώνα, είναι γνωστός από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας με διάφορα ονόματα όπως "Ανθεστηρίων", "Φεβρουάριος", "Μικρός μήνας", "Λειψός", "Κουτσός", "Κλαδευτής
Το όνομά του παράγεται από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω.
Είναι, λένε πολλοί, ο μήνας που ανοίγουν οι φλέβες της γης από την αφθονία των υδάτων. Αναβρύουν πολλά νερά μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις και από τα χιόνια που λιώνουν. Γι' αυτό λοιπόν, λέγεται Φλεβάρης.
   Γιατί όμως έχει λιγότερες μέρες?Μια παράδοση λοιπόν λέει  που λείπουν πως ήταν το αποτέλεσμα μιας δίκαιης τιμωρίας του. Κάποτε οι τρεις πρώτοι μήνες του χρόνοι, Γενάρης, Φλεβάρης και Μάρτης, αποφάσισαν να βάλουν σε κοινό πυθάρι το κρασί τους, επειδή τη χρονιά εκείνη το κρασί τους ήταν λιγοστό. Έβαλε πρώτος το κρασί του στο πυθάρι ο Φλεβάρης. Άνοιξε όμως προηγουμένως χαμηλά μια τρύπα, ώστε να μπορεί ο ίδιος να πίνει το κρασάκι του απαρατήρητος. Του άνοιξε μάλιστα τόσο πολύ η όρεξη  που κατάφερε να στεγνώσει το πυθάρι προτού οι συνεταίροι του γευθούν γουλιά. Όταν το κατάλαβαν ήταν πολύ αργά. Αποφάσισαν, όμως, να τιμωρήσουν τον Φλεβάρη. Έτσι ο Γενάρης και ο Μάρτης του πήρανε από μια μέρα και απόμεινε τελικά, "Κουτσοφλέβαρος" με 28 ημέρες!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: