Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

''Τα Πάθη τα σεπτά......''

Η δομή της Μεγάλης Εβδομάδος είναι ακριβώς η αναπαράσταση της τελευταίας εβδομάδος της επί γης παρουσίας του Χριστού μας. Κάθε ημέρα «μνείαν ποιούμεθα», όπως αναφέρει το ιερό συναξάρι, κάποιου από εκείνα τα σωτήρια γεγονότα
 Τη Μεγάλη Δευτέρα τιμάμε μια μεγάλη προσωπικότητα της Π.Δ. τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο, ο οποίος είναι ο ίδιος, με τα άδικα παθήματά του, τύπος του Χριστού  και επίσης ενθυμούμαστε το γεγονός της «ξηρανθείσης συκής» από τον Κύριο, ως ζωντανή προτροπή στους πιστούς για παραγωγή πνευματικών καρπών.
Τη Μεγάλη Τρίτη ενθυμούμαστε τις διδακτικότατες παραβολές των Δέκα Παρθένων και των Ταλάντων, οι οποίες έχουν υψίστη σημασία για τη σωτηρία μας, υπενθυμίζοντάς μας την φοβερή και αδέκαστη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
Την Μ. Τετάρτη τιμάμε τη μετάνοια της αμαρτωλής γυναικός, η οποία άλειψε με μύρο από ευγνωμοσύνη τα πόδια του Κυρίου, λίγο πριν το Πάθος Του και ακόμα τη μέρα αυτή θυμόμαστε την προδοσία του άθλιου Ιούδα.
 Τη Μ. Πέμπτη εορτάζουμε τα σωτήρια γεγονότα που συνέβηκαν κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, τον ιερό Νιπτήρα, την παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, την Αρχιερατική Προσευχή του Κυρίου και την σύλληψη του Κυρίου.
Την Μ. Παρασκευή προσκυνούμε τα άγια και σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Το Μ. Σάββατο τιμάμε τη θεόσωμο Ταφή του Κυρίου μας και την εις 'δου Κάθοδόν Του.

 Λάμπρου Σκόντζου «ΦΘΑΣΑΝΤΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΠΑΘΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»
http://2.bp.blogspot.com/_rKlMJEveyRQ/S6_JkSUHQRI/AAAAAAAAGls/mHY5gaC2qCY/s1600/%C3%8E%C2%BD%C3%8F%E2%80%A6%C3%8E%C2%BC%C3%8F%E2%80%A0%C3%8E%C2%AF%C3%8E%C2%BF%C3%8F%E2%80%9A.bmp




4 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Κατερίνα μου καλή Μεγαλοβδομάδα να έχεις και ο Αναστας Κύριος να μας αναστήσει απο τις κακες συνηθειές που έχουμε αποκτησει.Όπου και αν πας καλά να περασεις.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Καλή Δύναμη Κατερίνα μου
Να είσαι καλά, να τολμάς ν' αγγίζεις και να στέκεσαι σε θέματα που οι άλλοι προσπερνάνε ,γιατί δεν πουλάνε. ...

Ανάσταση στην Ελλάδα μας,
Ανάσταση στις Ψυχές μας.
Ν'αναστηθεί η ελπίδα και η παρηγοριά της Αγάπης για τον συνάνθρωπο.

Σε Σένα αγαπημένη μου προσωπικά εύχομαι να κρατήσει η ψυχή σου το φώς της Αναστάσης και να το μοιραστείς με τους αγαπημένους σου.

katerina είπε...

Eυχαριστώ Γιώργο μου! Ναναι και για σένα πορεία αναστάσιμη η καθε μέρα σου!

katerina είπε...

Λυγερή μου, μακάρι να ζήσουμε Ανασταση σε όλα τα επίπεδα της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής!
Δε ξέρω τι να σου ευχηθώ γλυκιά μου ,αφου η καθημερινότητα σου είναι σταυροαναστάσιμη.....Μια αγκαλιά πασχαλιές να σου χαρίσω για να ευωδιάζουν εκείνες τις πολύ δυσκολες μέρες....Φιλιά σε σένα και στις αγάπες της ζωής σου!