Η παιδεία είναι τέχνη και ο δάσκαλος καλλιτέχνης,υπηρέτης τέχνης,ένας ζωγράφος που ιστορεί την ωραιότητα του προσώπου του μαθητή.Η παιδεία δεν είναι διακίνηση ιδεών αλλά συνάντηση ,κοινωνία προσώπων.....
Η παιδεία σήμερα βρίσκεται σε μια κατάσταση φτώχειας,μέσα σ' ενα βαρετό ,ανέραστο σχολείο.Δεν νομίζετε πως ήρθε η ώρα να δεχτούμε οτι το εργο της παιδείας είναι η ίδια η ζωή ,στην απελευθέρωσή της απο φαντασιώσεις και ψευδαισθήσεις.....?
....αυτά τα παιδιά ,παρά τα φαινόμενα,οδύνονται περισσότερο απο εμάς για την αλήθεια.
Δάσκαλοι και μαθητές δεν θα κριθούν κατα την επαγγελματική εντιμότητα ή από τον απο καθήκον επιβαλλόμενο σεβασμό μεταξύ τους,αλλά θα κριθούν στην αναμέτρησή τους με την ομορφιά,δηλ. την αθωότητα και τρυφερότητα ο ένας για τον άλλον και για όλους και όλα.
Κάποτε θα μας αποκαλυφθεί οτι ο σκοπός της παιδείας δεν είναι η φιλομάθεια αλλά η φιλοκαλία!
[ Απόσπασμα απο ομιλία του π.Μιχαήλ Καρδαμάκη.Περιοδικό Παρουσία]
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
Κάποτε ήταν παιδεία να φύγεις από τη φύση, το χώμα και το νερό και να κάτσεις σε θρανίο, σε ένα γυμνό κτίριο και να φροντίζεις για τα καλύτερα βιβλία. Κάποτε ο δάσκαλος για να είναι καλός έπρεπε να είναι άκαμπτος.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για παιδεία με αυτούς τους όρους σε αυτή την κοινωνία!
Τα παιδιά δεν στερούνται πια γνώση. Η γνώση υπάρχει. Στερούνται βιώματα - μυρωδιές - εικόνες. Ο Ρουσώ πιο επίκαιρος από ποτέ...Βγάλτε τα παιδιά από τα βιβλία και βάλτε τα στη ζωή.Με πιό σύστημα και με ποια ευελιξία?
Οι δάσκαλοι δεν χρειάζεται να είναι σοβαροί ούτε "παρα"μορφωνμένοι. Χρειάζεται να είναι ανθρώπινοι, "τρελοί", αισιόδοξοι και αλλοκοτοι! Χρειάζεται απλά να νοιάζονται και ας γίνονται για μερικούς γραφικοί.
"Κάποτε θα μας αποκαλυφθεί οτι ο σκοπός της παιδείας δεν είναι η φιλομάθεια αλλά η φιλοκαλία!"
Υπέροχο, τα λέει όλα.
Καλημέρα.
Η συσσώρευση πληροφοριών και ο όγκος της γνώσεως δεν φθάνουν. Εξακολουθούμε να αναζητούμε μέσα απο όλα αυτά ένα νόημα ζωής...."Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου...."...." Η δε άνωθεν σοφία πρώτον μεν αγνή εστίν, έπειτα ειρηνική, επιεικής, ευπειθής, μεστή ελέους....." Η σοφία που έχει πηγή της τον Θεό επιμένει και εργάζεται για τη δικαιοσύνη. Με τελικό αποτέλεσμα αυτού του κόπου την ειρήνη. Ειρήνη με τον εαυτό μας, με τους γύρω μας, με την ανθρωπότητα γενικά, με την κτίση ολόκληρη. "Καρπός της δικαιοσύνης εν ειρήνη σπείρεται τοις ποιούσιν ειρήνην" (ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ)
sreak!!!!μ'αρεσε ο σχολιασμός σου και επειδή ανήκεις στην νέα γενιά έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα ο τροπος που βλέπεις τη παιδεία.Μ'αρεσε ιδιαίτερα η περιγραφή σου για το δάσκαλο του σήμερα....Ελπίζω εσύ να καταφέρεις να βγάλεις τα παιδια στη ζωη!!!
Σ'ευχαριστω φίλε μου!
Όντως ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ!πολυ εύστοχο!
Καλό σου βράδυ !!!
Prosmoni
Μακάρι ναχαμε στο μυαλό μας οι εκπαιδευτικοί αυτή τη φράση''αρχή σοφίας φόβος[=σεβασμός]Κυρίου'' μπαίνοντας στην τάξη...πόσο διαφορετικά θα βλέπαμε αυτά τα παιδιά ,τις εικόνες του θεού...πόσο διαφορετικοί θαμασταν....!
Ευχαριστώ συνοδοιπόρε!
Δημοσίευση σχολίου