Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Επειδη υπάρχει και η φωτεινή πλευρά......Ο πατριάρχης της σιωπής!

Λόγοι και συμβάντα από τη ζωή του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Παύλου

***

Ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας Παύλος όταν το 1990 εξελέγη δια κλήρου 44ος Πατριάρχης Σερβίας είχε τονίσει στην ιερά Σύνοδο «δεν έχω κανένα δικό μου πρόγραμμα για το πατριαρχικό έργο. Το πρόγραμμά μου είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού, η καλή αυτή αγγελία περί του Θεού». Άλλοτε πάλι τόνιζε:

- «Να μείνουμε άνθρωποι για να μην ντρεπόμαστε ενώπιον των προγόνων μας και να μην ντρέπονται για εμάς οι απόγονοί μας»

- «Υπάρχει αρκετός χώρος για όλους κάτω από τον ήλιο. Την ειρήνη την χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και οι εχθροί μας. Καλύτερα να χάσουμε το κεφάλι μας, παρά την ψυχή μας. Δεν υπάρχει συμφέρον ούτε προσωπικό, ούτε εθνικό, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει δικαιολογία για να μην συμπεριφερόμαστε ως άνθρωποι»

πηγή: aktines.blogspot.com

***

Η μοναχική υπόσχεση

της ακτημοσύνης

Τελειώνοντας η συνεδρίαση της Σερβικής Συνόδου στο Βελιγράδι, ο πατριάρχης Παύλος ξεκίνησε κατά τη συνήθεια του να πάει στον εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό. Βγαίνοντας είδε στο πάρκινγκ ένα πλήθος από πολυτελή μαύρα αυτοκίνητα και ρώτησε:

-Σε ποιόν ανήκουν αυτά τα αυτοκίνητα;

-Είναι των επισκόπων που ήρθαν για τη σύνοδο μακαριώτατε, του απάντησε ένας ιερέας που τον συνόδευε.

Ω, ο Θεός να τους φυλάει. Με τι θα κυκλοφορούσαν άραγε εάν δεν είχαν δώσει τη μοναχική υπόσχεση της ακτημοσύνης;

***

Ο καθένας βλέπει

ότι θέλει

Ο διάκονος που συνόδευε τον πατριάρχη στις εξόδους του στο Βελιγράδι διηγείται για το μάθημα που πήρε από αυτόν μια φορά που πήγαιναν στην εκκλησία Μπάνοβο Μπρντο.

-Με τι θα πάμε, με το αυτοκίνητο; ρώτησε ο διάκονος.

-Όχι, με το λεωφορείο! απάντησε κατηγορηματικά ο Πατριάρχης.

-Μα το λεωφορείο είναι πάντα γεμάτο και η ζέστη είναι αποπνιχτική. Και δεν είναι και κοντά.

-Έτσι θα πάμε του λεει κοφτά ο πατριάρχης.

-Μακαριώτατε, προσπαθούσε να τον πείσει ο διάκονος, είναι καλοκαίρι ο κόσμος πηγαίνει για μπάνιο στο νησάκι Τσιγκάλια και οι πιο πολλοί είναι ημίγυμνοι, δεν είναι σωστό.

-Πάτερ. του λέει ήσυχα ο πατριάρχης, ο καθένας βλέπει ότι θέλει!

***

Αύξηση;

Για ποιόν λόγο;

Ο πατριάρχης αρνούνταν πολλές φορές να πάρει και το μισθό του και αρκούνταν στη σύνταξη που είχε ως πρώην επίσκοπος Ράσκα και Πρίζρεν. Τα ρούχα του και τα παπούτσια του τα διόρθωνε μόνος. Του έμεναν και χρήματα από τη μικρή του σύνταξη τα οποία έδινε στους φτωχούς και σε άλλες αγαθοεργίες.

Διηγούνται κάποιοι ότι όταν οι ιεράρχες ζήτησαν το 1962 αύξηση μισθών ο Παύλος-επίσκοπος τότε-είπε έκπληκτος: «Γιατί να γίνει αύξηση αφού δε μπορούμε να ξοδέψουμε ούτε αυτά που έχουμε;»

***

Πολυτέλεια

Οι κάτοικοι του Βελιγραδίου συναντούσαν συχνά τον πατριάρχη Παύλο στο δρόμο, στο τραμ ή στο λεωφορείο. Μια φορά ενώ περπατούσε επί της λεωφόρου Πέτρος ο Α΄ κατευθυνόμενος προς το πατριαρχείο σταμάτησε δίπλα του μια Μερσεντές, τελευταίο μοντέλο. Στο τιμόνι ήταν ο ιερέας μιας πλούσιας βελιγραδινής ενορίας

-Μακαριώτατε, παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας πάω όπου επιθυμείτε του λέει περιποιητικά

Ο πατριάρχης μόλις ανέβηκε ρώτησε:

-Πατέρα, ποιανού είναι αυτό το πολυτελές αυτοκίνητο;

-Δικό μου μακαριώτατε!

-Σταμάτα αμέσως! τον διέταξε ο πατριάρχης

Κατέβηκε έκανε ταπεινά το σημείο του σταυρού, τον ευλόγησε και του είπε:

O Θεός να σε προστατεύει!

-Άρθρο του Jovan Janjic από την εφημερίδα ''Nasa Rec''772/13-2-2004

10 σχόλια:

ANAZHTHΣH είπε...

Αγαλλιάζει η ψυχή μας με τέτοιους ανθρώπους σε ανάλογες θέσεις.
Γλυκός μου πατερούλης...
Να είσαι καλά φίλη μου.

Ανώνυμος είπε...

Αν υπήρχαν χίλιοι τόσοι ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός. Όμως ας μην περιμένουμε τους άλλους ας κάνουμε εμείς την αρχή με την αρχή του τελευταίου μήνα του έτους. Αστείο να περιμένουμε το νέο έτος (υπάρχει άραγε;) για μια νέα αρχή στη ζωή μας.Παύλος λοιπόν και Αναστάσιος....ας είναι φάροι ελπίδας. Πάνω απ΄όλα όμως το πρώτο παράδειγμα του Χριστού μας...!!!! Καλό μήνα και κάθε μέρα με μετάνοια και μπόλικη χαρά και ζωή στη ζωή σου!!!!! Απο Άθλιος thanpam@aol.com

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Παύλος, Αναστάσιος και άλλοι αφανείς σεμνοί φανοστάτες ας γίνουν οδοδείκτες κυρίως για τους ηγέτες της χώρας μας. Και δεν είναι ο Πρωθυπουργός μονάχα ο ηγέτης .Είναι όλοι αυτοί που κατέχουν θέσεις κλειδιά στην κοινωνικη και πολιτική μας ζωή.
Η εγγραφή σου είναι θησαυρός .Θέλω να έλθω και να ξαναέλθω στην σελίδα σου για να γίνω πλουσιότερη απο την σοφία του πατριάρχη της Σιωπής κ.Παύλου..

katerina είπε...

Ετσι ειναι ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ! έχουμε τόσο πολύ ανάγκη απο τέτοιους ανθρώπους-φάρους στην πορεία μας!
Καλή συνέχεια στον αγώνα σου !

katerina είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Ανωνυμε!Κάθε στιγμή της ζωής είναι μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ένα ξεκίνημα.
Η ευχή σου αγγίζει τη ψυχή μου σε μια δύσκολη φάση της ζωής μου!
Σ'ευχαριστω!!!και εύχομαι καλή δύναμη στον αγώνα σου!

katerina είπε...

Λυγερή μου ,με συγκινεί το πέρασμά σου απ την καλύβα γνωρίζοντας πως ο χρόνος δε σου περισεύει.
Εχουμε ανάγκη απο τέτοιους ανθρώπους ,βιωματικούς ,φάρους αισιοδοξίας και ελπίδας!Το σημαντικό ειναι πως είναι ανθρωποι της δυσκολης εποχής μας και εζησαν τις αντιξοες συνθήκες που ζούμε και μεις.Παρολα αυτά δεν αλλοτροιώθηκαν αλλά μεταμορφώθηκαν μέσα απ' τα δύσκολα σε ανθρώπους προσφοράς !
Ο π.Παύλος είναι αείμνηστος πλέον.Οσο για τον π.Αναστάσιο αυτο που σου έγραψα στον Πηγαιμό για την μητέρα του μας το είχε πει ο ίδιος ,αλλα το αποκάλυψε με πολυ απλότητα και σεβασμο και σε μια εκπομπή στην τηλεόραση πριν απο χρονια .
Καλό μήνα νάχεις γλυκιά μου κανοντας το δάκρυ ,βροχή καρποφόρα!

Ανώνυμος είπε...

Κάθε φάση της ζωή μας όσο δύσκολη κι αν είναι, χρειάζεται (όχι απαραίτητα πάντοτε) να την ζυγιάσουμε με όλα τα παρελθόντα γεγονότα και μαζί με τα παρόντα να ακροβατήσουμε προχωρώντας στο τέρμα του σχοινιού έχοντας απένταντί μας την Παναγάπη που είναι ο Χριστός, αψηφώντας τους θεατές, τον όχλο, τους παρενοχλούντας λογισμούς, κυρίως αυτούς...
...και τότε το ψαλμικό "εν θλίψει επλάτυνάς με"(ψαλμ.4,1) θα γίνει εφικτό. Όλα τα αρνητικά της ζωής μας μας δίνουν τη δυνατότητα να αντέξουμε τα θετικά. Όλα τα αρνητικά είναι όπως η ρίζα του δέντρου που όσο λυσσομανούν οι αγέριδες όλο και πιο βαθιά ρίχνει της ρίζες του...Παράδειγμά μας η κένωση του Χριστού. Η δική μας κένωση είναι η διαγραφή του παρελθόντος, η απόρριψη όλων όσων θεωρούσαμε πλούτο μας ακόμη και απο το ίδιον θέλημα και τότε επέρχεται και η πραγματική μετάνοια και αφού ο άνθρωπος κενούται τότε γίνεται και η μεταμόρφωση του...όπως χαρακτηριστηκά μας λέει ο πατήρ Σωφρόνιος του Έσσεξ. Απο Άθλιος

katerina είπε...

Σ'ευχαριστώ για το αισιόδοξο πέρασμά σου Ανώνυμε!
Ετσι είναι αλλά υπάρχουν στιγμές που τα σύννεφα σκιάζουν την αλήθεια και τότε χρειάζεται το χέρι του Θεού να στείλει μια ακτίνα φωτος ...Τέτοια ακτίνα είναι και ο λόγος του γέροντα Σωφρόνιου!Νασαι καλά που μετέφερες εδώ τις σκέψεις σου!

Ανώνυμος είπε...

Έχω πικρή πείρα απο το σκίασμα της αλήθειας και για το οποίο δυστηχώς δεν μπορώ και δεν είναι απο το χέρι μου αφαιρέσω (το σκίασμα δλδ). Δεν φέρω καμία ευθήνη γι΄αυτό. Όμως αν κοιτάξη κανείς σε βάθος τα γεγονότα όλα έχουν το λόγο τους στη ζωή μας.Μπορεί επίσης να δει κανείς οτι κάπου υπάρχει και μερίδιο ευθήνης. Απλά δεν μπορούμε μόνοι να το δούμε. Χρειαζόμαστε κάποιον ο οποίος θα μας το υποδείξη. Αυτός ο κάποιος τουλάχιστον για μας τους ορθόδοξους χριστιανούς είναι ένας φωτισμένος πνευματικός... απο Άθλιος

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Ακριβώς Κατερίνα μου.
Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα !: Οι άνθρωποι αυτοί οι διακριτοί και άξιοι δεν είναι πρόγονοι, δεν είναι μιας άλλης εποχής ,είναι σύγχρονοι " Ωραίοι Έλληνες"
Θα συμπεριλάβω μερικούς από αυτούς δειγματοληπτικά σε επόμενες εγγραφές στον ΠΗΓΑΙΜΟ.
Θα μου πεις τι να πρωτοδημοσιεύσω;
Το πιστεύεις ότι παραμένουν στα πρόχειρά μου ενδιαφέροντα θέματα που δεν είναι πλέον επίκαιρα ,δεν ξέρω αν είναι εν ισχύ ακόμη και τα παραλείπω...
Ό,τι μπορω κάνω Κατερίνα μου !
Σε φιλώ..και σε καληνυχτίζω