Σάββατο, 3 Απριλίου 2010

http://pneymatiko.files.wordpress.com/2009/04/anastash-p.jpg
Ο θάνατος του Χριστού πάνω στο Σταυρό δεν είναι μια αποτυχία που αποκαταστάθηκε κάπως μετά την Ανάστασή του. Ο ίδιος ο θάνατος πάνω στο Σταυρό είναι μια νίκη. Νίκη τίνος πράγματος; Μόνο μια απάντηση μπορεί να υπάρξει: Η νίκη της οδυνώμενης αγάπης. «Κραταιά ως θάνατος αγάπη...ύδωρ πολύ ου δυνήσεται σβέσαι την αγάπην» (Άσμα Ασμ. 8, 6-7). Ο Σταυρός μας δείχνει μιαν αγάπη που είναι δυνατή σαν το θάνατο, μιαν αγάπη ακόμη πιο δυνατή.
Ήταν θεληματική αγάπη κι όχι καταναγκασμός αυτό που έφερε τον Ιησού στο θάνατό του. Στην αγωνία του μέσα στον κήπο και στη Σταύρωσή του οι σκοτεινές δυνάμεις του επιτίθενται μ' όλη τους την ορμή, αλλά δεν μπορούν ν' αλλάξουν τη συμπόνια του σε μίσος· δεν μπορούν να εμποδίσουν την αγάπη του να συνεχίσει να είναι η ίδια. Η αγάπη του δοκιμάζεται ως το έσχατο σημείο, αλλά δεν καταπνίγεται.
Η νίκη της γεμάτης πόνο αγάπης του πάνω στο Σταυρό δεν είναι απλώς ένα παράδειγμα για μένα που μου δείχνει τι θα μπορούσα να πετύχω εγώ ο ίδιος αν μπορούσα να τον μιμηθώ με τις δικές μου δυνάμεις. Πολύ περισσότερο απ' αυτό, η πονεμένη του αγάπη έχει πάνω μου ένα δημιουργικό αποτέλεσμα, μεταμορφώνοντας την καρδιά μου και τη θέλησή μου, ελευθερώνοντάς με από τα δεσμά, ολοκληρώνοντάς με, κάνοντας δυνατό για μένα ν' αγαπώ μ' ένα τρόπο που θα ήταν τελείως περ' από τις δυνάμεις μου, αν πρώτα δεν ειχ' αγαπηθεί απ' αυτόν. Γιατί μέσα στην αγάπη ταυτίστηκε μαζί μου· και η νίκη του είναι νίκη μου. Κι έτσι ο θάνατος του Χριστού πάνω στο Σταυρό είναι πράγματι, όπως τον περιγράφει η Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, ένας «ζωοποιός θάνατος»
Ο Χριστός δεν μας προσφέρει ένα δρόμο που παρακάμπτει την οδύνη, αλλά ένα δρόμο μέσα απ' αυτήν· όχι υποκατάσταση, αλλά λυτρωτική συμπόρευση
Αυτή είναι η αξία του Σταυρού του Χριστού για μας. Αν τη συνδέσουμε με την Ενσάρκωση και τη Μεταμόρφωση που προηγήθηκε, και με την Ανάσταση που την ακολουθεί -γιατί όλ' αυτά είναι αχώριστα μέρη μιας μοναδικής πράξης ή «δράματος»- η Σταύρωση πρέπει να κατανοηθεί σαν ύψιστη και τέλεια νίκη, θυσία και πρότυπο. Και σε κάθε περίπτωση η νίκη, η θυσία και το πρότυπο είναι της αγάπης που πάσχει.

Έτσι βλέπουμε το Σταυρό:
την τέλεια νίκη της ταπείνωσης που ξέρει ν' αγαπάει πάνω στο μίσος και το φόβο·
την τελεία θυσία ή την εκούσια αυτοπροσφορά της συμπόνιας που ξέρει ν'αγαπάει·
το τέλειο πρότυπο της δημιουργικής δύναμης της αγάπης. 

Κάλλιστος Ware

Μια αναστάσιμη πορεία ,μέσα απ' τον πόνο που προκαλείται απ τη θέα του αλλοτροιωμένου προσώπου μας,εύχομαι για όλους τους συμπορευτές και παρατηρητές της ''Καλύβας''

Καλό Πάσχα!

pasxalia_386


7 σχόλια:

santos είπε...

καλο πασχα κατερινα μου! Χρονια πολλα... η αναστασιμη πορεια του Κυριου ας γινει καθημερινος τροπος σκεψης μας!!!

λυγερη είπε...

Χριστός Ανέστη Κατερίνα μου.
Αν αποφασίσουμε να κρατήσουμε το αναστάσιμο μύνημα στην καρδιά μας ίσως καταφέρουμε να διαχειριστούμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δεν λείπουν από κανέναν με περισσότερη υπομονή ,καρτερικότητα κι ελπίδα....
Σε φιλώ καλή μου

george-zampiakis είπε...

Χρόνια πολλά και Χριστός Ανεστη.Η ανασταση του Θεανθρώπου να είναι ανασταση και για τις δικές μας ψυχές που είναι εγκλωβισμένες στην λαίλαπα της φυλαυτίας.Καλό σου βραδυ.

ANAZHTHΣH είπε...

Χριστός ανέστη!
Φιλώ σε.

λυγερη είπε...

ΚΑΘ’ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η απόφασή μου να επισκεφτώ όσο το δυνατόν περισσότερα blogs για να ζητήσω την συνειδητή συμμετοχή μας στην διαμαρτυρία
Online petition - Είναι έγκλημα η κατάργηση του δικαιώματος των ΑμεΑ να ζήσουν σαν άνθρωποι
υπερβαίνει τις Αρχές και τα όρια μου τα οποία υποχωρούν μπροστά στην ιερότητα αλλά και την αναγκαιότητα του σκοπού αυτής της διαμαρτυρίας.
Σας ευχαριστώ για την κατανόηση
http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com

katerina είπε...

Αγαπητοί φίλοι,πάλιεδώ υστερα απο ολιγοήμερες διακοπές.Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας!

katerina είπε...

Λυγερή μου,συνοδοιπόρος σου σάυτη την προσπαθεια.Καλή δύναμη!